Catering na imprezach firmowych to nie tylko pyszne jedzenie, ale również ważny element tworzenia pozytywnego wizerunku firmy. Przez żołądek dociera się nie tylko do serca, ale także do nowego kontraktu, korzystnej umowy czy początku długoletniej, owocnej współpracy. Jeśli planujemy zorganizować wydarzenie biznesowe, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii, które pozwolą odnieść nam kulinarny sukces podczas eventu firmowego.
Kluczowym czynnikiem, zwłaszcza w dzisiejszych czasach jest to, by zapewnić menu odpowiednie dla wszystkich gości, włącznie z osobami z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Pamiętajmy, że przybywa osób niemogących spożywać glutenu lub cukru. Coraz więcej z nas wystrzega się pszenicy i produktów mącznych. Wszystkie te czynniki należy wziąć pod uwagę, by tak przygotowanym jedzeniem przyczynić się do inkluzyjności naszego wydarzenia. Ważne jest również, aby potrawy były estetycznie podane i przygotowane z najwyższą starannością. Jest to najzwyczajniej w świecie wyraz szacunku dla przybyłych gości i znak naszej troski o ich dobre samopoczucie.
Ilość przygotowywanego na event jedzenia to rzecz absolutnie kluczowa. Musimy znać dokładną liczbę gości i dostosować zamówienie, aby każdy miał wystarczającą ilość potraw i przekąsek do swojej dyspozycji. Pamiętajmy, że o wiele lepiej mieć nieco za dużo niżby miało czegoś zabraknąć . Wpadka związana z niedostateczną ilością jedzenia na stole może kosztować nas dużo więcej niż tylko konieczność kłopotliwego tłumaczenia się z zaistniałej sytuacji.
O niezbędną ilość napojów jest dużo łatwiej zadbać, niż w przypadku żywności. W zależności od charakteru imprezy, możemy zdecydować się na alkoholowe i bezalkoholowe napoje, lub tylko te drugie. Alkohol to także kwestia niezwykle indywidualna, więc świetnym pomysłem będzie zapewnienie kilku różnych gatunków alkoholu, by każdy znalazł tu coś dla siebie. Nie zapominajmy o najprostszych ale koniecznych aspektach, takich jak zapewnienie odpowiedniej liczby szklanek i kubków.
Warto zwrócić uwagę na obsługę cateringową. Pracownicy podający i dowożący jedzenie powinni odznaczać się nienaganną prezencją i kulturą. Upewnijmy się, że firma, którą wybierzemy, ma doświadczenie w obsłudze imprez firmowych i zatrudnia profesjonalnych pracowników.
Ważnym jest, aby firma cateringowa miała szeroką gamę menu, obejmującą różne style kuchni i potrawy. Dzięki temu można dostosować wybór dań do charakteru imprezy i gustów gości. Ponadto, najlepsze firmy cateringowe oferują też możliwość personalizacji menu, uwzględniając preferencje żywieniowe i zdrowotne. Co więcej, warto wybrać firmę cateringową, która oferuje kompleksową obsługę imprezy. Oznacza to, że firma powinna zająć się nie tylko przygotowaniem jedzenia, ale także dostawą, aranżacją stołów i dekoracją. Dzięki temu organizator imprezy może skupić się na innych aspektach organizacji, a goście będą mieli pewność, że wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik.
Bardzo ważne jest także sprawdzenie, czy firma cateringowa ma odpowiednie doświadczenie w obsłudze gości biznesowych. Firmy, które obsługują imprezy firmowe regularnie, wiedzą, jakie są potrzeby klientów i jakie rozwiązania są najlepsze w danej sytuacji i dla danej imprezy. Dlatego warto wybrać taki podmiot, która ma za sobą wiele udanych projektów i posiada pozytywne opinie od swoich klientów.
Doświadczona firma nigdy nie przeceni kwestii jakości jedzenia. Wysokiej klasy produkty i umiejętne ich przyrządzenie to klucz do sukcesu cateringu. Dlatego warto wybierać firmy cateringowe, które stosują tylko najwyższej jakości składniki i dbają o każdy detal przygotowania potraw.
Copyright @ 2024 Agencja Eventowa Argentum Event